Damacana.org Sayfalarına Hoşgeldiniz!


13 Ekim 2011

ÖTV Güncellendi, Sosyal Faydadan Yararlandınız mı?


Bakanlar Kurulu geçtiğimiz hafta içi aldığı karar ile, bazı tüketim mallarına uygulanan Özel Tüketim Vergisinde (ÖTV) değişikliğe gittiklerini açıklandı.

Açıklamayı Bakanlar Kurulu adına Maliye Bakanı (İngiliz) Mehmet Şimşek açıkladı, açıklamada en dikkate çekici husus ise, bunun bir zam değil güncelleme olduğunun ifade edilmesiydi.

Uygulanan yeni tarife ile ÖTV uygulanan 1600 cc - 2000 cc statüsündeki arabalarda %20 oranında, 2000 cc üstü araçlar %46 oranında, bir kısım ticari araçlara %5 oranında, cep telefonlarında %5 + 60 TL miktarında ve alkol ile sigarada ise %6 oranında bir artış yaşandı.

Bu artışın cari açığın düşürülmesi için yapıldığı belirtildi.

Özel Tüketim Vergisi, aynı ismi taşıyan 4760 sayılı Kanun ile 12/06/2002 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Avrupa Birliğinin tavsiyesi üzerine cari açık yaratan nihai tüketim mallarından alınmaya başlamıştır. Bu verginin amacı, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamasıdır ancak uygulamada sosyal faydadan ziyade devlete irad kaydı amaçlı kullanılmıştır ve halen kullanılmaya da devam etmektedir.

E-posta adresinizi giriniz
Alternatif Abonelikler

    Rss Okuyucu Kullan Sosyal Ağ

    Rss Okuyucu Kullan Son Yazılar

    Rss Okuyucu Kullan Son Yorumlar

    Rss Okuyucu Kullan Bağlantılar